Skip to main content

Història de la Coca de Sant Joan

 

Les coques son un dels productes tradicionals catalans més característics. El més bàsic és la coca de forner que pots ser prima, cruixent i caramel·litzada o més gruixuda, amb sucre blanc i pinyons o palet d’ametlla amb la característica aroma d’anís.

A Disforner elaborem les coques més festives, les de Sant Joan, bé de brioix, més tradicionals, o de full que guanyen terreny els últims temps.

Les coques de brioix poden estar farcides de crema, cabell d’àngel o llardons trinxats. La més característica de tota manera és la de fruita confitada per sobre, molt vistosa i també les bases, simplement amb sucre i totes amb pinyons o palet d’ametlla.

Les de full se solen elaborar amb dues plaques superposades amb el farcit al mig excepte les de llardons, que s’afegeixen a l’hora de pastar i queden integrats a tota la coca i totes s’acaben amb sucre per sobre i pinyons o palet d’ametlla.

Aquestes coques formen part de les populars revetlles encara que la tendència és que es venguin tot l’any, especialment les farcides.

El seu origen ens remet clarament a la celebració de solstici d’estiu, per això sembla que antigament eren rodones, per la forma del sol.