Skip to main content

Història dels Tortells i Roscons de Reis

 

Data: 6 de Gener

El tortell és un pastís típic de la cuina catalana i de la cuina occitana en forma d’anella o cèrcol, fet de pasta de brioix, pasta fullada o d’alguna altra mena i farcit de diversos ingredients com ara massapà, nata, crema, melmelada, cabell d’àngel, etc. que pot portar fruita confitada o pinyons, a més del sucre de llustre o bolado ( esponjat ), al damunt.

El tortell és un element molt important de la tradició culinària de Catalunya, ja que apareix en diverses celebracions festives al llarg de l’any. De fet, pràcticament tots els diumenges hom en pot trobar a la pastisseria; així com algunes dates assenyalades, com el Dia de Reis (6 de gener); Sant Antoni (17 de gener) o Diumenge de Rams. Fins i tot, se n’han inventat de nous com el tortell de Sant Cristòfol (10 de juliol), un tortell de massapà en forma de volant, ja que Sant Cristòfol és el patró dels automobilistes.